Na hitro lahko rečemo, da je dopolnilno zdravstveno zavarovanje oblika zavarovanja za doplačilo stroškov storitev v zdravstvu, ki vam jih obvezno zdravstveno zavarovanje ne more kriti v celoti. 

Ključne prednosti, ki vam jih na primer ponuja dopolnilno zdravstveno zavarovanje Vzajemna, so torej kritje stroškov, ki vam jih obvezno zavarovanje ne krije, kritje stroškov nekaterih zdravil, kritje stroškov nenujnih reševalnih prevozov, kritje stroškov medicinskih pripomočkov in ne nazadnje še neomejena zavarovalna vsota. 

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje vam torej omogoča, da se izognete doplačilom pri obisku zdravnika, zdravljenju v bolnišnici, zdravilih na recept ter pri nekaterih drugih storitvah v zdravstvu. 

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje je namenjeno vsem, ki imate že urejeno obvezno zdravstveno zavarovanje. Premijo za zavarovanje se lahko plačuje vsak mesec ali na četrt leta ali na pol leta ali pa enkrat na leto. 

Pri sklenitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja pri Vzajemni prejmete 3 % dodatni popust, če zavarovanje sklenete prek spleta. Prav tako dobite brezplačno članstvo v programu Varuh zdravja, ki vam prinaša najrazličnejše ugodnosti. Ob vključitvi v program Varuh zdravja pa prejmete še 20 evrov dobroimetja pri zavarovalnici Vzajemna, 10 % popust za zavarovanje tujina ter brezplačno majico Vzajemna. 

Obvezno zdravstveno zavarovanje in dopolnilno zdravstveno zavarovanje 

Obvezno zdravstveno zavarovanje je pri nas potrebno za vse zaposlene in nezaposlene osebe, za študente, osebe brez statusa študenta ali dijaka in za osebe brez prihodka. 

Zaposlenim obvezno zdravstveno zavarovanje praviloma uredi oziroma prijavi delodajalec. Če ste nezaposleni, si morate takšno obliko zavarovanja urediti sami. Pri osebah brez prihodka o pravici do kritja zdravstvenih storitev odloča Center za socialno delo. 

Brezplačno in preprosto obvezno zdravstveno zavarovanje pa tudi dopolnilno zdravstveno zavarovanje preveriš na spletni strani ZZZS. To nujno storite v primeru, ko niste povsem prepričani, ali imate urejeni obe obliko zdravstvenega zavarovanja. 

Poleg obveznega in dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja je pri nas možno skleniti tudi dodatno zdravstveno zavarovanje.