Načeloma je talno gretje precej kompleksen sistem, sploh če ga primerjamo z nekaterimi sodobnimi alternativami, ki ne zahtevajo nikakršnih posegov v prostor. Uporabimo lahko na primer prenosni radiator, termoventilator ali kakšen drug grelnik, pa tudi večji sistemi so lahko presenetljivo enostavno zasnovani, na primer IR ogrevanje. Pri vgradnji talnega ogrevanja se seveda ne bomo mogli izogniti posegom v objekt, lahko pa se v veliki meri izognemo nepotrebnim komplikacijam. To omogoča električno talno gretje, ki je za vgradnjo precej enostavno.

Najbolj enostavno bomo nalogo opravili, če za električno talno gretje uporabimo katero izmed že pripravljenih rešitev, kot so na primer grelne preproge in folije. Kupimo komplet, ki vključuje mrežo z grelnimi elementi, nato se lahko polaganja v veliki meri lotimo kar sami, ali pa nalogo zaupamo mojstru, ki bo talno gretje vgradil brez večjih težav in stroškov že v enem dnevu. To velja denimo za sistem Ecofloor, ki se uvršča med najbolj priljubljene rešitve te vrste. Ecofloor je grelna preproga, ki je že v izhodišču pripravljena na uporabo. Vgradimo jo neposredno pod pohodno površino prostora, torej ni treba posegati globlje v strukturo objekta. Seveda se je smiselno pri delu prepričati o učinkovitosti izolacije in to po potrebi dopolniti, a Ecofloor načeloma ne zahteva drugega kot namestitev pod pod.

Vgradnja termostata

Električno talno gretje ima še eno komponento, ki pri vgradnji zahteva nekaj pozornosti. To je termostat, ki upravlja delovanje ogrevalnega sistema. Ta mora biti povezan v električno omrežje in seveda z grelnim elementom sistema. Poleg tega je del termostata tudi senzor temperature, ki omogoča upravljanje delovanje gretja – senzor se običajno namesti pod grelno preprogo oziroma grelne elemente, je pa to seveda odvisno od sistema. V vsakem primeru pa kljub tem dodatnim opravilom električno talno gretje povsem enostavno za vgradnjo, še posebej seveda, če se za to odločimo v procesu gradnje ali večje renovacije.