Varno shranjevanje občutljivih živil

Nekatera živila so precej občutljiva in jih ne smemo dolgo časa izpostavljati okolju. Kaj lahko se zgodi, da svoje sestavine pokvarimo že v nekaj urah, če jih ne zaščitimo s primernimi ukrepi. Običajno uporabimo namensko embalažo za takšne jedi, ki se zelo dobro obnese, nato pa sestavine pospravimo v hladilnik, zamrzovalnik ali na drugo hladno mesto.

Shranjevanje mesa

Meso je posebej kritično, saj je priljubljeno gojišče bakterij, ki lahko povzročijo prebavne motnje in tudi resnejše grožnje za človeka. Zato mora biti vedno pri roki vsaj folija za meso, še bolje se obnese embalaža, ki je narejena prav za shranjevanje mesa. Folija za meso se sicer dobro obnese za kratkotrajno shranjevanje mesa, še posebej če imamo opravka z že pripravljenimi jedmi, ki jih želimo za nekaj časa pospraviti v hladilnik. Sveže meso ne bo zdržalo dolgo in ga je treba v nekaj dneh porabiti, dobro se ohrani le v zamrzovalniku. V tem primeru je še vedno potrebna folija za meso ali pa kar vakuumska vrečka.

Shranjevanje sadja in zelenjave

Sveži kosi sadja in zelenjave se prav tako hitro pokvarijo in jih je najbolje pojesti takoj. Plastična embalaža za sadje in zelenjavo, v kateri živila morda že kupimo, učinkuje le v boju proti umazaniji in drugim grožnjam iz okolja, ne more pa zaustaviti zorenja sadežev. Najboljša rešitev je seveda ta, da se s sadjem in zelenjavo kar takoj okrepčamo, če moramo živila pospraviti, pa bo plastična embalaža za sadje in zelenjavo zadostovala za nekaj dni. Spet bo treba za dolgotrajnejše shranjevanje ozimnice uporabiti zamrzovalnik, seveda pa je možno sadje in zelenjavo predelati v druge trajnejše oblike, na primer marmelade. V tem primeru pride za varno shranjevanje živil v poštev še druga embalaža. Plastična embalaža za sadje in zelenjavo ima več možnih alternativ, a svežih sadežev pač ne moremo ohraniti več kot nekaj dni.