Marsikdo za robotske izvedbe vrtnih kosilnic še slišal ni, kaj šele, da bi imel priložnost takšno napravo vsaj videti ali kar preizkusiti. Na drugi strani pa imajo te kosilnice tudi mnogo zadovoljnih uporabnikov, ki že dobro poznajo njihove funkcionalnosti in odlike. Ponudba je precej pestra, tako da robotske kosilnice pokrivajo cel spekter potreb in navdušujejo zelo raznolike uporabnike, od zahtevnih profesionalcev do čisto običajnih domačih uporabnikov, ki bi radi vzdrževali perfektno pokošeno zelenico okoli hiše.

Robotske kosilnice Husqvarna

Največ izbire v tem segmentu ponuja Husqvarna, priznana znamka, ki slovi tudi po drugih vrstah kosilnic in ostalih izdelkih za delo na prostem. Husqvarna kosilnice so v robotski izvedbi na voljo v liniji Automower, ki združuje nekaj različnih modelov. Na eni strani imamo na primer Automower 105, vstopni model, ki je prijazen do osnovnih uporabnikov in predvsem do njihove denarnice. Že ta model pa ponuja prepričljive funkcionalnosti, poleg tega prinaša odlike, ki so značilne za vse Husqvarna kosilnice. Omogoča samodejno košnjo manjših zelenic, kar pa še vedno pomeni površino do 600 kvadratnih metrov. Glavno je seveda, da svoje delo opravi sama, brez potrebe po upravljanju. Nastaviti je treba le omejitve zelenice ter pripraviti načrt delovanja, nato pa lahko na napravo kar pozabimo. Že vstopni model ponuja tudi nekatere naprednejše nastavitve.

Še več ponujajo Husqvarna kosilnice višjega razreda, med katerimi najdemo recimo Automower 450X. To je vrhunska kosilnica za zahtevnejše uporabnike. Uspešno obdela tudi večje in kompleksnejše oblikovane vrtove, površina lahko presega celo 5000 kvadratnih metrov! Poleg tega se ta model kosa z nakloni do 45 stopinj, zna zaznati ovire in prepreke, najti ozke prehode in se učinkovito navigirati po površini, da zagotovi kar najboljše rezultate košnje. Robotske kosilnice višjega razreda imajo za nameček še ogromno dodatnih funkcij, ki omogočajo popolno prilagoditev specifičnemu delu, pa tudi lažje upravljanje na daljavo.