Pri izbiri takšnih in drugačnih stolov, pa tudi pohištva nasploh, imamo običajno na voljo celo zbirko ustreznih možnosti. Hkrati imamo v mislih točen namen, kateremu morajo stoli odgovarjati. Še vedno pa je izbira dovolj pestra, da se moramo odločati med izdelki, ki so včasih med seboj precej različni. V takšnih primerih bodo potrebni nekateri kompromisi, ki lahko vodijo do najboljšega rezultata, lahko pa tudi do nezadovoljstva.

Priljubljeno izbiro dandanes predstavljajo razni ergonomski stoli. Praktično ne glede na to, za kakšen namen stola gre, je moč najti različne ergonomske izvedbe. Zaradi njihove priljubljenosti pogosto predstavljajo kar samoumevno izbiro, in to za vsako ceno. Ravno tu je v mnogih primerih priložnost za kompromis – ergonomski stoli imajo resda v določenih situacijah odločilne prednosti, ni pa to nujno. Čisto možno je, da se bo prav tako dobro obnesel cenejši stol, ki ni posebej ergonomsko oblikovan in je tudi cenejši. Ergonomski stoli imajo svojo vrednost predvsem v delovnem okolju in drugje, kjer dlje časa sedimo, ni pa treba tem lastnostim posvečati pretirane pozornosti pri stolih, ki jih uporabljamo le za kratek čas.

Zložljivi stoli recimo običajno niso ergonomski, saj morajo biti oblikovani tako, da se učinkovito zložijo in pospravijo. Do izraza pridejo druge odlike. Poleg tega jih pogosto pač ne uporabljamo dlje časa, tako da se odlike ergonomske zasnove ne pokažejo. Ponujajo pa tudi zložljivi stoli nekaj priložnosti za kompromise. Pri teh stolih je pogosto pomemben dejavnik cena, zato sklepamo kompromise pri raznih odlikah, ki pridejo do izraza le v določenih okoliščinah. Varčujemo lahko celo na račun kvalitete, če se zložljivi stoli uporabljajo le za en dogodek ali zelo izjemoma. Vse je seveda odvisno od namena, temu morajo biti prilagojeni tudi morebitni kompromisi. Vseeno pa se splača biti dovolj previden in najprej zagotoviti kar najboljšo funkcionalnost za to, za kar nameravamo stol uporabljati.