Unikatni izdelki imajo vedno visoko ceno na trgu in predstavljajo prestiž. Umetno kovaštvo je zagotovo obrt, ki izdeluje takšne izdelke. Že od samega začetka so kovači izdelovali unikatne izdelke, a ni bilo toliko poudarka na tem, da so imeli takratni izdelki visoko vrednost. Skozi leta so se trendi spreminjali in iz klasične izdelave orodij so kovači pričeli izdelovati unikatne izdelke, ki služiko kot okras ali funkcionalni elementi. Med sodobne kovane izdelke zagotovo spadajo kovane balkonske ograje, ki se v današnjih časih kujejo po željah naročnika. Vsi izdelki imajo unikaten izgled in so visoko kvalitetni.

Razliko samih izdelkov je možno opaziti že od daleč. Same balkonske ograje so se včasih izdelovale na serijski način, kar pomeni, da so bile dimenzije okvirjev že v naprej predpisane in so kovači zgolj konstantno izdelovali identične elemente. Seveda so bili tudi takrat to unikatni izdelki, ker je vsak izdelek bil izdelan ročno in je vseboval tudi različen barvni odtenek. Seveda pa se skozi čas spremenijo tehnologije izdelave in veliko večji poudarek se daje na sami kvaliteti izdelkov. Kvaliteta izdelkov se kaže z dolgoletnim ohranjanje videza. To pomeni, da izdelek ohranja svoj edinstven izgled in da na izdelku ne prihaja do rjavenja.

Seveda pa med unikatne kovane izdelke lahko uvrstimo tudi ostale predmete, ki krasijo domove. To so lahko različna svetila, lestenci, različna vrata, vrtna garnitura, postelje in ostali manjši polizdelki.

Kako pa je večina kovanih izdelkov zaščitena? Po sami izdelavi novih unikatov je priporočljivo vse kovane izdelke zaščititi z antikerozijskim premazom oz cinkanjem. Cinkanje zagotavlja, da izdelek ohrani svojo identično podobo vrsto let in je zato potrebno izdelku zgolj dodati nove barvne dodatke. Seveda ne smemo pozabiti tudi na končno zaščito, ki barvi zagotavlja daljšo življensko dobo.