Pri zaščiti intelektualne lastnine moramo biti vedno pozorni na to, da upoštevamo lokalne značilnosti na trgih, kjer želimo zaščito koristiti. Patenti v Sloveniji na primer ne ščitijo pred uporabo zaščitenih vsebin na drugih trgih, enako velja za znamke, ki so lokalno zaščitene, pa še to le v eni kategoriji. Od lokacije je odvisno kar nekaj lastnosti zaščite, zato se splača to področje dobro poznati. Nekatere države ponujajo boljše, druge slabše pogoje zaščite intelektualne lastnine, kar je mogoče izkoristiti v svoj prid.

Registracija znamke je vedno geografsko omejena, čeprav lahko pri postopku izberemo več kot eno državo. Običajno se pri izbiri večjega področja odločimo za evropske države, saj pričakujemo konkurenco večinoma na tem trgu, na voljo pa imamo tudi praktično vse druge države, v katerih lahko pričakujemo spoštovanje pravic intelektualne lastnine. Seveda pa bo registracija znamke dražja, če se odločimo za večje področje, čeprav so nekatere države precej ugodne. Na srečo lahko te stvari v veliki meri urejamo kar preko slovenskega urada za intelektualno lastnino, tako da se registracija znamke opravi kar na enem mestu, velja pa na širšem geografskem področju.

Podobne premisleke zahtevajo patenti v Sloveniji, ki so lahko pri postopku zaščite in uveljavljanja pravic intelektualne lastnine še bolj kompleksni. Splača se ugotoviti, kakšno zaščito sploh rabimo in kako jo bomo koristili. Ni namreč samoumevno, da bomo svoje pravice lahko uveljavljali v tujini. Patenti v Sloveniji ponujajo dokaj enostaven postopek prijave, prav tako je dejansko uveljavljanje pravic precej učinkovito, čeprav moramo sami ohraniti nadzor in ugotavljati morebitne kršitve. V tujini to ni samoumevno, in glede na to, da vsebujejo patenti zelo občutljive informacije in lahko predstavljajo odločilno konkurenčno prednost, je vsaka zloraba skrajno nezaželena. Treba se bo bolje pozanimati, kakšno zaščito nudijo patenti v Sloveniji in tujini, preden v njih razkrijemo pomembne podatke o svojih izumih.