Pri prekrivanju ostrešja moramo imeti v mislih najrazličnejše funkcionalnosti, ki odločajo o tem, katere izvedbe in kateri materiali se bodo najbolje obnesli. Izbira ni enostavna, saj tudi ni univerzalnih rešitev – v nekaterih primerih se za idealne izkažejo ene opcije, v drugih razmerah pa so veliko bolj prepričljive druge. Da bi torej prišli do končnega odgovora, katero kritino izbrati, moramo dobro poznati svoje želje in potrebe, predvsem pa razmere, v katerih bomo kritino uporabljali, ter lastnosti samega ostrešja.

Nekatere omejitve postavlja že sama struktura, ki ne omogoča uporabe vseh vrst kritine. Seveda o tem odločamo že ob načrtovanju ostrešja, ne šele pri gradnji. Včasih se priporočajo strešniki, a za to moramo ostrešje ustrezno pripraviti. Druge kritine so lahko nekoliko lažje za namestitev in ne zahtevajo tako dobre podpore, a ponujajo slabši učinek. V vsakem primeru je pomembno, da o tem pravočasno razmislimo in se odločimo tudi na podlagi takšnih omejitev. Strešna kritina ima izjemno pomembno nalogo, zato si kakšnih kompromisov na tem področju ne moremo privoščiti. Veliko bolj pametno je ostrešje prilagoditi oziroma nadgraditi do te mere, da se lahko uporabljajo strešniki oziroma kritina, ki v določeni situaciji ponuja kar najboljši učinek na dolgi rok.

Hkrati seveda mislimo tudi na to, katera strešna kritina bo najbolj prepričljiva ob dolgoletni uporabi. Vsekakor so lahko zelo vzdržljive in obstojne različne vrste kritin in kakovostni strešniki, a različne opcije je možno dobiti v različnih kakovostnih razredih. Vedno se osredotočimo na ponudbo v višjem rangu, saj se želimo na kritno povsem zanesti. Nočemo, da bi nas pustila na cedilu ravno sredi kakšnega hudega naliva ali pa da bi prepustila vodo že po nekaj letih uporabe. Splača se torej za nakup kritine pripraviti nekaj več denarja, saj bo z višjo kakovostjo strešna kritina investicijo tudi lažje upravičila.