Cena tovornega prevoza je običajno odvisna od velikosti in teže tovora, ni pa ta odnos povsem linearen – pri manjših tovorih že vsak kilogram pomeni veliko razliko v ceni, pri večjih prevozih pa se teža seveda meri v tonah ali pa sploh ne igra velike vloge. Če iščemo najcenejšo možnost, bodo verjetno najboljša izbira kontejnerski prevozi, če seveda potrebujemo prevoz tovora v ustreznih obsegih.

Za prevoz na dolge razdalje so v veliki večini primerov najcenejše ladje, ki so prava izbira tudi v primeru, da imamo velik in težak tovor. Kapaciteta tovornih ladij je praktično neomejena, prav zato pa so takšni tovorni prevozi tudi dokaj poceni, še posebej v primerjavi z alternativami. Pri ladjah pridejo običajno v poštev kontejnerski prevozi, torej moramo paziti na to, da je možno naš tovor učinkovito spraviti v kontejnerje standardnih dimenzij, čeprav seveda obstajajo tudi opcije za prevoz razsutega tovora ali pa za prevoz drugih večjih tovorov. V vsakem primeru so ladje na dolge razdalje prava izbira s cenovnega vidika. Pomanjkljivost je dolgo trajanje prevoza ter omejenost poti oziroma destinacij, ki jih ladje lahko dosežejo – verjetno bo treba poleg ladijskega organizirati še dodaten prevoz, a na srečo se kontejnerski prevozi zelo dobro kombinirajo s cestnim ali železniškim transportom.

Za cenovno ugoden transport po kopnem bo najboljša opcija verjetno vlak, spet to velja predvsem za večje tovore. Tovorni prevozi z vlakom lahko opravijo velike razdalje, prav tako lahko tovorni vagoni sprejmejo velike količine razsutega tovora ali drugih tovorov. Spet pa smo nekoliko omejeni z dosegom železniških tirov. Verjetno bo treba spet kombinirati različna sredstva, tako da so lahko takšni tovorni prevozi celo dražji in bi bilo morda bolje poiskati direktno tovorno povezavo. Vse je odvisno od primera, pogosto se splača kombinirati najcenejše opcije, včasih pa je najboljša možnost tista, ki je v izhodišču sicer dražja, a v končni fazi ugodnejša.