Pri gradnji novega stanovanjskega ali drugega objekta bo treba seveda zagotoviti financiranje, stroški pa so lahko za cel projekt zelo visoki. Nujno je torej, da že pravočasno predvidimo kar se da točne stroške, hkrati pa tudi ugotovimo, katera opravila bodo zahtevala največ denarja. Na ta način se lahko do neke mere izognemo nepotrebnim stroškom.

Ključni elementi objekta

Seveda ni priporočljivo varčevati pri ključnih elementih objekta. Normalno je, da izdelava kovinskih konstrukcij, predvsem nosilnih konstrukcij in skeletov, zahteva veliko denarja, saj gre za nepogrešljiv element, ki mora skozi dolgo dobo zagotavljati brezkompromisno zanesljivost, stabilnost in nosilnost. Pri naročilu takšnih konstrukcij ne moremo varčevati, bolje je, da raje plačamo še kaj več, da le ne bo kasneje težav zaradi nizke kvalitete. Kljub temu, da gre za nadvse pomemben element, je izdelava kovinskih konstrukcij še vedno dokaj ugodna, saj gre običajno za precej enostavne konstrukcije, izdelavo pa zelo olajša sodobna tehnologija.

Izdelava kovinskih konstrukcij predstavlja stroške tudi pri drugih elementih, nenazadnje je možno na ta način izdelati tudi manjše kovinske izdelke.

Manjši izdelki

Varčujemo lahko pri manjših izdelkih, ki nimajo tako pomembne funkcije. Za elektro omarice cenik recimo dopušča nekaj izbire glede na ceno. Tudi pri tem imamo sicer opravka s po meri izdelanimi kovinskimi izdelki, a če izdelava kovinskih konstrukcij ni namenjena prav oblikovanju nosilnih konstrukcij, si lahko privoščimo kak kompromis, ki pomeni ugodnejšo ceno.

Poleg tega ima za elektro omarice cenik precejšen razpon. Najcenejši izdelki so na voljo že za nekaj deset evrov, za to ceno lahko izbiramo med izdelki v redni ponudbi. Izdelava po naročilu bo nekoliko dražja, lahko pa na drugi skrajnosti najdemo še bistveno dražje elektro omarice – cenik navzgor praktično ni omejen, saj lahko naročimo izdelavo po meri, pri tem pa predložimo kompleksne specifikacije, ki seveda pomenijo tudi precej višjo ceno.