Pri košnji domače zelenice lahko dosežemo zelo dober rezultat tudi s čisto osnovno opremo. Dokler imamo opravka z dokaj majhnimi in ravnimi površinami ter dobro vzdrževano trato, delo ne bo posebej zahtevno – tudi kosilnice nižjega cenovnega in zmogljivostnega razreda se v takšnem okolju odlično obnesejo. Zahtevnejši uporabniki pa se pogosto srečujejo s kakšnimi večjimi izzivi, ki kličejo po uporabi naprednejše opreme. Že to, da imamo opravka z večjo zelenico, zahteva posebno opremo, še bolj pomembna pa je izbira kosilnice pri delu na razgibanem in zahtevnejšem terenu.

Mnogi zahtevnejši uporabniki bodo izbrali vrtni traktor, ki je idealna rešitev za košnjo večjih zelenic. To je vsestranska naprava, ki se odlično znajde na večjih posestvih, ki jih je treba redno vzdrževati. Vrtni traktor v prvi vrsti služi kot sedežna kosilnica, torej omogoča udobno in učinkovito košnjo različnih površin. Poleg tega pa gre za vsestransko napravo, ki jo lahko uporabimo tudi pri drugih opravilih pri delu na prostem. Seveda je pomembno predvsem to, da izberemo pravi vrtni traktor glede na svoje potrebe. Na voljo so različni modeli, ki nimajo vedno enakih funkcionalnosti. V nekaterih primerih pride v poštev le zmogljiv in napreden vrtni traktor, včasih pa se izkaže, da je dovolj dobra tudi kakšna cenejša alternativa.

Seveda vrtni traktor ni edina opcija za zahtevnejše uporabnike, ki se lotevajo košnje večjih in bolj razgibanih površin. Poleg različnih sedežnih kosilnic imamo na voljo tudi nekatere druge rešitve. V zadnjem času postajajo vedno bolj priljubljene robotske kosilnice, ki se dobro znajdejo na različnih površinah. Imajo namreč pameten navigacijski sistem in se brez težav kar same zapeljejo po površini, pri tem pa zelenico tudi brezhibno pokosijo. Vrtni traktor je še vedno najboljša izbira za natančno košnjo večjih površin, a to še ne pomeni, da je samoumevna izbira za vsakega zahtevnega uporabnika.