Sodobni avtomobili so opremljeni z vsemi mogočimi napravami in dodatki, seveda pa so ključnega pomena tudi nekateri osnovni elementi, ki jih pri vožnji ne uporabljamo neposredno. Skrbeti moramo na primer tudi za relativno čiste izpušne pline in učinkovito delovanje motorja. V poštev pridejo rešitve, ki so skrite v notranjosti izpušnega sistema – tam imamo kar nekaj koristnih elementov, ki pripomorejo k čistejši in učinkovitejši vožnji.

Da bodo izpušni plini kar se da čisti, mora biti ob koncu izpušnega sistema nameščen katalizator, ki nevtralizira škodljive pline, ki bi sicer uhajali v okolje. Gre za kemično pretvorbo plinov v manj škodljive snovi, ki se nato brez večjih posledic odvajajo v okolje. Dober katalizator zelo učinkovito opravi svojo funkcijo in ključno prispeva k čistejšemu delovanju vozila, veliko pa seveda šteje tudi to, da se lahko v bližini avtomobila zadržujemo brez večjih skrbi, da bi zaradi vdihavanja izpušnih plinov škodili svojim dihalom. Katalizator igra pri tem ključno vlogo, ni pa edini pomemben element v tem oziru.

Pri dizelskih motorjih je izjemno pomemben še DPF filter, ki lovi trdne delce neizgorelega materiala. Pri izgorevanju dizla pride do nepopolne reakcije, ki za seboj pusti škodljive snovi v trdni obliki, ki se lahko skozi izpušni sistem odvajajo v okolje. DPF filter te delce uspešno zaustavi, tako da se ne sproščajo skupaj z izpušnimi plini. Ker so te snovi lahko zelo nevarne za okolje in zdravje ljudi, jih je pametno zadržati v notranjosti izpušnega sistema, učinkovit DPF filter pa je pri tem seveda ključnega pomena. Pri vseh dizelskih avtomobilih je priporočljivo uporabljati fin filter, ki bo zaustavil potencialno škodljiv material, v nekaterih primerih pa se vseeno odločamo za tako imenovane športne različice, ki prepustijo nekaj več materiala in s tem omogočijo nekoliko boljše delovanje vozila. V vsakem primeru pa je DPF filter nujna oprema sodobnega dizelskega avtomobila.