Vsaj občasno je pametno spletno stran osvežiti. Ne tako, da pritisnemo na tipko F5, temveč tako, da naložimo novo vsebino, uredimo informacije, seveda prilagodimo tudi vizualno podobo. Vse to so opravila, ki jih vključuje vestno vzdrževanje spletnih strani, ne gre pa le za vzdrževanje uporabnosti in podobe, temveč za smiseln poslovni ukrep, ki omogoča dolgoročno doseganje zastavljenih ciljev pri spletnem poslovanju, nenazadnje pa ima od tovrstnega vzdrževanja koristi tudi SEO optimizacija.

Ključne vsebine

Spletna stran je pravzaprav predstavitev vsebine, ravno ta pa je ključna za uspešno spletno poslovanje. Pomembno je torej, da za predstavitev na spletni strani uporabimo kakovostno vsebino, ki bo tudi kar se da prilagojena svojemu namenu. V prvi vrsti je treba na to pomisliti pri izdelavi spletišča, predvsem pri predstavitvi tistih ključnih podatkov, a tudi vzdrževanje spletnih strani na dolgi rok mora vključevati osvežitve vsebine.

Na spletišču lahko vsebino redno dodajamo, običajno v obliki uporabnih blogov. To ima neposredne in posredne koristi, saj gre za vsebinski marketing, ki lahko brez velikega vložka prinese znatne obresti. Poleg tega je od dodajanja takšne vsebine odvisna tudi SEO optimizacija, tudi če pri ustvarjanju vsebin sploh ne pazimo na to, da sledimo specifičnim smernicam, ki jih postavljajo načela optimizacije. Pravzaprav SEO optimizacija v zadnjem času vse bolj poudarja pomen kakovostne naravne vsebine, tako da je redno objavljanje novih vsebin varna strategija za doseganje ali utrjevanje položaja na vrhu rezultatov spletnih iskanj.

Posodobitve za funkcionalnost in varnost

Vzdrževanje spletnih strani pa ima pomembno nalogo še pri zagotavljanju uporabnosti in varnosti spletišča. Treba je opraviti vse potrebne posodobitve, da sistemi, ki poganjajo spletišče, ne postanejo ranljivi. Seveda bodo novejše različice verjetno tudi učinkovitejše in hitrejše, spet to ponuja daljnosežne posledice, koristi ima tudi SEO optimizacija in nenazadnje sami obiskovalci, ki bodo na dobro urejeni in posodobljeni spletni strani deležni boljše uporabniške izkušnje.