Če se tiskanju posvečamo le doma na domačem tiskalniku, verjetno nikoli ne bomo potrebovali posebnega papirja. Za vse dokumente bo zadostoval že navaden pisarniški papir, čisto možno je, da bomo povsem zadovoljni tudi z najcenejšo opcijo na trgu. A zahtevnejši uporabniki se s takšnim papirjem vsekakor ne bodo zadovoljili – pri uporabi naprednejših naprav potrebujemo poseben papir, ki zagotovi najboljše možne rezultate tiskanja.

Foto papir

Tisti, ki tiskajo fotografije, bodo seveda posegali po prilagojenem fotografskem papirju. Fotografije, natisnjene na običajnem pisarniškem papirju, nimajo prav nobene vrednosti. Čisto drugače pa je pri profesionalno izdelanih fotografijah na kakovostnem papirju – dober foto papir ni le papir za tiskanje, temveč medij za trajno shranjevanje spominov, ujetih v fotografije.

Za nameček nam foto papir dopušča nekaj izbire. Na voljo je namreč v različnih variantah, izbira teh pa odloča o podobi končnega izdelka. Večinoma primerjamo predvsem sijajni in mat papir, obe možnosti sta precej priljubljeni in ponujata odlične rezultate, če je foto papir seveda dovolj kakovosten.

Ploter papir

Fotografski tiskalniki so večinoma prilagojeni za manjše formate, nenazadnje so običajne fotografije velike le okoli 15 x 10 cm. Na drugi strani pa imamo ploterje, ki omogočajo tiskanje na bistveno večje formate. Jasno je, da bomo v tem primeru potrebovali ploter papir večjih dimenzij. Ta je običajno dobavljiv kar v rolah s fiksno širino, dolžina pa znaša več deset metrov. Takšne role so idealne za zahtevne uporabnike velikih ploterjev, saj zagotavljajo, da materiala za tiskanje ne bo hitro zmanjkalo. Poleg tega ploter papir večjih dimenzij seveda omogoča tiskanje motivov na večje površine, kar je v mnogih situacijah ključna odlika ali pa vsaj velika prednost.

Pogosto bo uporabnikom koristil že čisto osnovni ploter papir, ki je po kakovosti primerljiv z običajnimi pisarniškimi listi. Če pa dimenzije niso edina zahteva, so na voljo tudi izvedbe višje gramature.