Glede na to, da svojo spletno stran potrebuje prav vsako podjetje, pa tudi društva, klubi, razne druge skupine ter celo posamezniki, je razumljivo po storitvah izdelave spletnih strani veliko povpraševanja. Obstaja pa še druga možnost, namreč izdelava spletne strani v lastni režiji. Skladno s povpraševanjem se je namreč vedno bolj pestra tudi ponudba, tako da lahko svojo spletno stran dandanes izdela že vsak, ki ima nekaj minut časa. Pa je takšna rešitev smiselna?

Če se odločimo za prednastavljene spletne strani, imamo nekaj različnih opcij. Ena so spletni servisi, ki ponujajo izdelavo in gostovanje spletne strani preko njihovega sistema, na primer razni blogerski servisi. Druga opcija je sistem za urejanje besedil, ki ga moramo namestiti na lasten strežnik, a ponuja tudi nekaj več svobode pri urejanju spletne strani. Obe opciji sta dokaj enostavni in učinkoviti za osnovne potrebe, v obeh primerih pa naletimo tudi na nekatere zadržke, ki odvračajo od izbire te možnosti.

Posebej očitna pomanjkljivost je ta, da nimamo veliko svobode pri urejanju spletne strani. Seveda lahko urejamo vsebino in do neke mere tudi izgled, nekoliko težja pa je on site optimizacija ali pa prilagajanje kakšnih drugih funkcionalnosti. Prednastavljene spletne strani so lahko odlična rešitev za strani, ki služijo le prikazovanju vsebine. Tudi v tem primeru sicer moramo priznati nekaj pomanjkljivosti, zadržek predstavlja že prej omenjena on site optimizacija, pa tudi sicer iskalniki nimajo preveč radi takšnih spletnih strani. Še večje so seveda težave, če potrebujemo kakšne naprednejše funkcionalnosti – prednastavljene spletne strani niso primerne za spletne trgovine, uporabniške spletne strani in podobne zadeve. V takšnih primerih je on site optimizacija skoraj najmanjši problem, saj željene spletne strani sploh ne bomo mogli vzpostaviti.

V končni fazi je vse odvisno od potreb in želja posameznika. V nekaterih primerih so tudi prednastavljene spletne strani vsekakor posrečena in smiselna možnost, a večinoma je bolje investirati v profesionalno narejeno unikatno spletno stran.