Sončna elektrarna je lahko učinkovit vir energije za napajanje porabnikov v odročnih objektih, pa tudi v pasivnih in nizkoenergijskih hišah lahko ponudi zanesljiv vir vse potrebne električne energije. Bo pa treba sestaviti zanesljiv sistem, ki ga bomo lahko dejansko uporabili. Sončnih celic ne moremo neposredno povezati s porabniki (čeprav je to v teoriji možno), temveč energijo sonca shranjujemo v akumulatorjih, na katere priklopimo porabnike. Prav akumulator je torej ključni element sončne elektrarne!

Treba je izbrati dober akumulator, saj ta predstavlja osrčje sončne elektrarne. Med priljubljene sodijo Topla akumulatorji, ki veljajo za kakovostne in zanesljive. Znamka lahko pove veliko o tem, kaj lahko pričakujemo od akumulatorja, v končni fazi pa največ izvemo iz točnih specifikacij – v teh so si tako Topla akumulatorji kot druge znamke povsem primerljive. Pomembno je, da izberemo akumulator, ki ponuja primerno izhodno napetost glede na porabnike, običajno je to 12 V. Nadalje pa največ pozornosti namenimo kapaciteti, ki mora biti ustrezna glede na zmogljivost sončnih celic. Topla akumulatorji in akumulatorji drugih znamk so na voljo v različnih kapacitetah, za sončne elektrarne pridejo v poštev akumulatorji s kapaciteto vsaj 100 Ah, pogosto se uporabi več vzporedno vezanih akumulatorjev za večjo kapaciteto. Kapaciteta mora odgovarjati zmogljivosti celic tako, da se pri normalnem polnjenju preko dneva zanesljivo napolnijo tudi povsem izpraznjeni akumulatorji, za vsak slučaj pa izberemo še nekaj dodatne kapacitete.

Nekatere porabnike lahko priklopimo neposredno na akumulator, za večino pa bomo potrebovali razsmernik. To je naprava, ki enosmerni tok pretvori v izmeničnega, voltažo akumulatorja 12 V razsmernik pretvori v 230 V. Poleg tega ponudi običajno gospodinjsko vtičnico za priklop različnih porabnikov ali električnega razdelivca. Razsmernik včasih ponuja tudi priročne USB izhode za polnjenje manjših porabnikov, kot so mobilni telefoni, z napetostjo 5 V, napredni razsmerniki pa imajo še druge uporabne funkcionalnosti.