Priložnosti za spretne podjetnike ne manjka, saj so vedno opazni določeni trendi, ki jih je vredno izkoristiti in prinašajo možnost za velik zaslužek. Čeprav mnogi podjetniki radi na vsakem koraku čim več nadzora držijo v svojih rokah, bo morda ena izmed dobrih priložnosti nakup podjetja, ne ustanovitev novega. Ta poteza je lahko začetek uspešnega procesa optimizacije in višanja vrednosti, ki v končni fazi prinaša dobiček.

Nakup podjetja

Naprodaj so praktično vsa podjetja, če le imamo dovolj kapitala za nakup. Najboljšo priložnost za zaslužek pa ponujajo tista podjetja, ki so zaradi okoliščin svojega poslovanja na voljo po izjemno nizki ceni, v nekaterih primerih celo brez začetnega plačila! Pri tem seveda ostanemo z dolgovi in drugimi obveznostmi, kar pa je lahko izziv na edinstveni poslovni poti, ki lahko vodi do zaslužka,

Splača se poiskati podjetja, ki imajo potencial, a ta zaradi neustreznega vodenja ostaja neizkoriščen, podjetje pa se je znašlo v težavah. To je priložnost za podjetnike, ki želijo prevzeti podjetje, ga prestrukturirati, optimizirati poslovne procese in izboljšati rezultate, s tem dvigniti vrednost in nato podjetje z dobičkom prodati. Optimizacija poslovnih procesov v podjetju lahko naredi veliko razliko, prav tako tudi večje strukturne spremembe. Kaj točno bo optimizacija poslovnih procesov vključevala, mora seveda ugotoviti sam podjetnik, ki želi doseči kar najboljše poslovne rezultate, po možnosti z minimalnimi prilagoditvami.

Optimizacija poslovnih procesov

Ko se odločamo za nakup podjetja, je smiselno najprej pretehtati aktualno stanje, ki gotovo skriva mešanico dobrih in slabih praks. Dobre prakse lahko predstavljajo temelj za nadaljnjo rast, slabe pa potencial za izboljšavo in v končni fazi dobiček. Kaj bo torej vključevala optimizacija poslovnih procesov? Pogosto gre za racionalizacijo poslovanja, nižanje operativnih stroškov, morda spremembo kadrovske strukture, pa tudi spremembo končnega nastopa na trgu, ciljne publike in drugih ključnih elementov v končni fazi poslovnega procesa.