Fotografija je kot okno v našem spominu, skozi katerega nam kot jasen sončen žarek posije podoba, ki nam jo naš spomin ne zmore več priklicati tako jasno, kot takrat, ko so jo naše oči prvič posredovale naši zavesti. Zato ni prav nič čudno, da si ljudje radi napolnimo svoj življenjski prostor s fotografijami, ki nam ob pogledu spet približajo trenutke, ki bi jih tok časa zapustil nekje daleč, pa se s tem nočemo strinjati. Obstajajo namreč trenutki v našem življenju, ki so za nas tako posebni, da z njimi želimo okrasiti tudi vsak trenutek vedno ponavljajoče se sedanjosti.

Naj bo okvir za slike vreden časovni stroj za spomine

S temi okni spomina si torej radi okrasimo naš življenjski prostor, stene našega doma in tistih prostorom, kjer preživimo največ časa. Da pa bi se naši spomini čim lepše vgradili v okolje našega doma, moramo poskrbeti tudi za njihovo okvirjanje. Okvir za slike se mora lepo podati tako sliki kot okolju, v katerega smo sliko postavili. Če slika predstavlja košček preteklosti, potem je okvir za slike nekakšen časovni stroj, ki ta košček spet in spet prinaša nazaj v našo sedanjost in ne pusti, da bi se izgubil. Okvirjanje fotografij je prav tako delikatno opravilo kot samo fotografiranje, saj v končni podobi okvir deluje kot del fotografije. Nikakor ni vseeno, s kakšno barvo in s kakšnim materialom bomo uokvirili naše spomine. Lep, pazljivo izbran in skrbno izdelan okvir za slike že sam po sebi nakazuje, koliko nam pomeni tisto, kar je v njem zaobjeto.

Da bi naši spomini skozi slike sijali karseda jasno, se mnogi med nami radi posvetimo umetnosti fotografiranja. Vsakdo si želi, da bi znal najbolj dragocene trenutke svojega življenja shraniti v čim bolj zvesti podobi. Da pa bi te spomine kar na najlepši način vsakič znova pospremili v sedanjost, posvetimo tudi okvirjanju tako pozornost, kot si ga zasluži.