Čiščenje avtomobila pogosto najraje preskočimo, saj gre za zamudno in nehvaležno opravilo. Če pa se ga lotimo, se običajno zadovoljimo že z najnižjim standardom. Seveda se najdejo izjeme v voznikih, ki svojemu vozilu posvečajo veliko časa in pozornosti, a običajno avtomobile obravnavamo le kot prevozna sredstva, ki nas zapeljejo do drugih opravkov. Vseeno je treba avtomobil vsaj občasno temeljito očistiti – ne le površinsko, temveč tudi tiste skrite kotičke, ki se pogosto izkažejo za šibke točke.

Previdni moramo biti že pri izbiri čistila za avto. Ni namreč vsako sredstvo primerno za čiščenje, tudi če se kot takšno oglašuje. Poleg tega najbrž ne potrebujemo takšnega arzenala čistil, kot ga skušajo vsiliti proizvajalci in prodajalci. Za vsako avtomobilsko površino in za vsak kotiček obstaja posebno sredstvo, pa tudi posebni pripomočki, ki pa jih ne potrebujemo. Večinoma so čistila za avto precej univerzalna in jih lahko uporabimo za čiščenje celotne površine, če imamo recimo opravka s karoserijo. Pod pokrovom motorja je treba seveda izbrati prilagojena čistila za avto, v notranjosti pa se odločamo glede na material površine, a tudi ne potrebujemo posebnih čistil.

Zunaj temeljito čiščenje dopolnimo s poliranjem. V ta namen je na voljo polirna pasta za avto, pa tudi nekateri pripomočki, ki pomagajo pri nanosu. Polirna pasta za avto bo precej učinkovita pri odpravljanju manjših prask in površinskih odrgnin na karoseriji vozila, ne smemo pa pričakovati preveč. Kaj lahko se zgodi, da bomo stanje še poslabšali, če se opravila lotimo nespretno. In čeprav nam polirna pasta za avto omogoča samostojno poliranje doma, je pogosto bolje za tak poseg zapeljati k strokovnjaku. Ni pa pametno poškodb karoserije ignorirati, tudi če so neznatne – hitro se težave stopnjujejo, pride do korozije in deformacij, kasnejša popravila pa bodo bistveno dražja in zahtevnejša. Najbolj smiselno je praske in poškodbe popraviti takoj, ko jih opazimo.