Toplotne črpalke za ogrevanje lahko sčasoma začnejo tudi slabše delovati. To pomeni, da nekaj ne deluje tako kot bi moralo. Nekateri uporabniki poročajo o tem, da toplotna črpalka porabi preveliko količino električne energije. Seveda moramo vedeti, da je večja poraba elektrike v zimskem času povem običajna in da to še ne pomeni slabega delovanja naprave.  

Toplotne črpalke za ogrevanje morajo biti pravilno dimenzionirane. V primeru, da je toplotna črpalka predimenzionirana se lahko preklopi na način delovanja vklop – izklop, kar pomeni, da se bo neprestano vklapljala in izklapljala ter posledično porabila več energije. Večjo porabe elektrike beležijo tudi vsi, ki toplotno črpalko vgradijo v starejšo hišo, ki je slabše izolirana in neprestano potrebuje visoke temperaturne vnose. 

Toplotne črpalke za ogrevanje bodo slabo delovale tudi v primeru, da bodo imele napačno nastavljeno bivalentno točko, ki bo povzročila, da se bo grelnik vključil prehitro. Obstajajo tudi primeri, ko se je pojavila napaka na zalogovniku toplote, ki je bil napačno dimenzioniran. 

Toplotne črpalke za ogrevanje mora biti v zimskem času zelo dobro zaščitena, saj se velikokrat zgodi, da zaledeni. Sicer je zaledenitev izparilnika pri modelu toplotne črpalke zrak voda precej običajen pojav. Če se nam to zgodi, moramo izparilnik previdno in ciklično odtaliti, da se pri tem ne poškoduje. Zaledenijo pa lahko tudi ostali elementi, kot so na primer vodi v stavbo, ker so največkrat premalo izolirani. 

Toplotne črpalke za ogrevanje bodo v tem primeru potrebovale energijo, ki jo oddaja električni grelnik, kar bo seveda povzročilo tudi večjo porabo električne energije. V zelo hladnih dneh moramo paziti, da toplotne črpalke ne pustimo predolgo delovati z znižano močjo, saj to lahko tudi povzroči zaledenitev. 

Toplotne črpalke za ogrevanje lahko popravi vsak izkušen serviser, ki bo ob pregledu ugotovil vzrok napake ter bo nato napako popravil in saniral.