Zahtevnejši uporabniki se seveda ne bodo mogli zadovoljiti s tiskalniki, ki so namenjeni občasni domači rabi. Obstaja povsem ločen segment profesionalnih poslovnih naprav, ki se uporabljajo v okoljih z nekoliko zahtevnejšimi delovnimi razmerami. To so napredni tiskalniki priznanih proizvajalcev, med najbolj znane serije se recimo uvršča Bizhub, ki jo predstavlja Konica Minolta. Takšni tiskalniki zmorejo bistveno več, nalagajo pa uporabnikom tudi nekaj dodatne odgovornosti pri uporabi.

Vzdrževanje in servis tiskalnika

Predvsem je treba paziti na to, da tiskalnik uporabljamo v skladu s priporočili proizvajalca in upoštevamo morebitne omejitve. Serije, kot je Bizhub, ponujajo zelo zmogljive naprave, a vseeno obstajajo nekatere omejitve, ki jih ne smemo prekoračiti. A tudi pri čisto običajni uporabi bo prej ali slej prišlo do obrabe, saj pri tiskanju delujejo mnogi sestavni deli tiskalnika. Še prej bomo potrebovali menjavo potrošnega materiala in verjetno tudi kakšnega posebej obremenjenega dela – že v tem primeru pride v poštev servis tiskalnika.

Treba je zagotoviti brezhibno delovanje poslovnega tiskalnika, saj gre običajno za napravo, na katero se pri delu močno zanašamo. Tiskalniki Bizhub se odlično vklopijo v delovne procese večjih podjetij in zahtevnih uporabnikov, tako da se delo v veliki meri prilagaja delovanju tiskalnika oziroma multifunkcijske naprave. Če pride do izpada delovanja naprave, se ustavi tudi delovni proces, kar je seveda velika nevšečnost. Da se to ne bi zgodilo, je nujno redno vzdrževanje naprave, medtem ko hiter servis tiskalnika tudi v primeru kakšne nezgode težave hitro odpravi in zagotovi normalno delovanje opreme. Ravno zato je pomembno, da imamo vzdrževalno pogodbo z zanesljivim serviserjem. Servis tiskalnika ponujajo pooblaščeni serviserji, ki pa imajo različne ponudbe. Te so v veliki meri prilagodljive, tako da je možno oblikovati zelo ugodne pogoje. Predvsem je treba paziti na to, da je serviser dovolj hiter in odziven, na istem mestu pa lahko dobimo tudi dobavitelja potrošnega materiala.