Zakaj jo izbrati prvič..

in vedno znova?

Iz treh preprostih razlogov:

  1. Aronija je tako EKO, da bolj eko ne more biti.

Grm aronije je tako trpežen, da preživi velika nihanja temperature in tako nezahteven glede rasti, da uspeva praktično povsod- tako na soncu, kakor tudi v polsenčni legi. Plod aronije – njene zaničilne temno vijolične jagode so izredno trpkega okusa in posledično za zajedalce nezanimive.

Kaj to pomeni?

Da za vzdrževanje grma aronije ne potrebujemo nobenih kemikalij. Nobenega špricanja in škodljivih umetnih substanc, ki bi grm branile pred zajedalci. Za to je pri aroniji poskrbela narava sama.

2. Enostavno jo je uživati.

Dozori jeseni in takrat so aktualni sveži plodovi aronije. Le te lahko enostavno uporabimo v prehrani. Tisti, ki vas trpek okus svežih plodov aronije ne moti, lahko uživate kar plodove same. Lahko jih dodate raznim sadnim mešanicam, kosmičem ali jih uporabite v slaščicah.

Trenutno najbolj iskan je hladno stisnjen sok aronije. Pri Aroniani plodove obirajo ročno, saj le tako lahko zagotovijo, da je pridelek skrbno prebran in najvišje kakovosti. Nemudoma po obiranju še sveže plodove odpeljejo na bližnjo ekološko kmetijo, kjer v postopku hladnega stiskanja iz plodov iztisnejo kvaliteten 100% aronijin sok. Sok aronije je zelo koncentiran, zato ga je potrebno užvati v zmernih količinah. Po odprtju ga je najbolje hraniti v hladilniku, kjer se ne pokvari tudi do več tednov.

Posušene jagode aronije lahko uživamo same ali kot dodatek drugim jedem.

Prah aronije pri Aroniani pridelujejo iz posušenih tropin, v katerih je shranjena visoka koncentracija njenih hranilnih sestavin. Prah aronije je vsestransko uporaben, saj zaradi procesa sušenja in mletja izgubi svoj izrazit trpek okus. V prehrani se ga največkrat dodaja sadnim mešanicam (smutijem) in pecivu.

3. Tudi znanost jo obožuje.

O grmu aronije in njenih z vitamini in minerali bogatih plodovih je bilo narejenih že veliko znanstvenih raziskav. Iz mesec v mesec se na spletu pojavlja vse več vsebine, ki govori o aroniji in njeni hranilni vrednosti. Fascinantno pri vsem tem je, da aronijo praktično povsod hvalijo in se čudijo njeni vsestranski potencialni koristnosti za človeški organizem. O tem se strinjajo vsi – od pridelovalcev, do njenih uporabnikov in raziskovalnih znanstvenikov.