Cev za dimnik se velikokrat uporablja tudi za sanacijo starejših dimnikov. Na tak način nam starega dimnika ni potrebno v celoti rušiti, ampak bomo lahko enostavno s pomočjo primernega orodja v dimnik vstavili novo cev, ki bo bolje odvajala dim in saje, ki nastajajo pri gorenju. Veliko ljudi tega ne ve, a dimnik se lahko sanira na izredno enostaven način. Vse kar moramo narediti je to, da pokličemo strokovnjake, ki nam bodo natančno razložili celotni postopek. 

Cev za dimnik bodo vstavili tako, da bodo povečali luknjo v zidanem dimniku. To morajo storiti zaradi tega, ker je obstoječa odprtina preozka, da bi lahko vanj ustavili novo cev. Tako imamo delavci poseben stroj, ki poskrbi, da se odprtina dimnika poveča, pri tem pa se ne poškoduje zunanjosti dimnika. 

Cev za dimnik si lahko kupimo sami ali pa jo naročimo pri izvajalcu. Najbolje je, da jo na dan sanacije dimnika izvajalec prinese s seboj. Tako nas ne bo skrbelo ali smo kupili pravo cev ali ne. Mi žal nismo strokovnjaki in ne moremo vedeti kakšno cev moramo naročiti. 

 

Dimnik je lahko keramični

Dimnik, ki ga v današnjem času izdelujejo in vgrajujejo v domove, je v večini primerov keramični. To pomeni, da so cevi izdelane iz prvovrstnega materiala, ki odlično prenaša tudi izredno visoke temperature in je odporen na kondenz, ki se ustvarja pri izgorevanju. Ta material se imenuje keramika in postaja vse bolj zaželen pri različnih elementih, ki jih uporabljajo v gradbeništvu.

Dimnik, ki je izdelan iz keramike je torej odporen na kondenz. Kondenz je glavni sovražnik dimnika, saj lahko pusti trajne posledice na vseh dimnikih, ki niso primerno zaščiteni in urejeni. Takemu dimniku pravimo tudi šamotni dimnik. Šamot pa je material, ki je odličen za razmere, ki se ustvarjajo pri gorenju in odvajanju dima skozi dimnik