Če želimo tla kar se da dobro zaščititi pred raznimi obremenitvami, moramo izbrati dober tlak. V nekaterih primerih to ni nikakršen problem, saj ne pričakujemo posebnih obremenitev – tako se lahko opremimo s parketom ali kakšnim drugim lesenim podom, v poštev pa pridejo še mnogi drugi materiali. Čisto drugače je v bolj obremenjenih prostorih, recimo v delavnicah, skladiščih in garažah, tam potrebujemo boljši tlak, ki bo podlago zanesljivo ščitil. Uporabljajo se predvsem epoxy tlaki, ki se v tem oziru odlično obnesejo.

Epoxy tlaki izstopajo predvsem s tem, da nudijo zanesljivo zaščito občutljivejših materialov pod seboj. Običajno z njimi prekrijemo betonsko ploščo, kar je lahko povsem enostavna, hitra in cenovno ugodna rešitev, lahko pa izdelamo tudi debelejši tlak, pri katerem lahko lastnosti poljubno prilagajamo predvidenim obremenitvam. V vsakem primeru lahko pričakujemo zaščito pred vdorom vode in vlage, kar je ključno, če želimo zaščititi betonsko površino. Epoxy tlaki ob tem varujejo tudi pred prehodom drugih tekočin, tudi kakšnih kislin, razredčil in podobnih kemikalij. Tak učinek lahko dosežemo že z enostavnejšimi izvedbami, tudi z epoksi premazom, ki velja za najbolj preprosto in poceni izvedbo.

Samorazlivni tlaki

Posebno kategorijo pa predstavljajo samorazlivni tlaki, ki so zelo atraktivna izbira za nekoliko zahtevnejše uporabnike. Ponujajo namreč boljšo zaščito pred mehanskimi obremenitvami, so bolj vzdržljivi in se odlično obnesejo v praktično vsakem okolju. Poleg tega so samorazlivni tlaki dokaj enostavni za izdelavo, posledično tudi dokaj poceni. Te prednosti pridejo posebej do izraza, če nameravamo tlakovati večje površine, kar je pogosto v kakšnih večjih zgradbah, kjer pričakujemo tudi večje obremenitve pri uporabi prostorov. Samorazlivni tlaki ponujajo odličen kompromis med ceno in kakovostjo oziroma zaščito – nanje se lahko zanesemo, za vrhunsko zaščito pa ne bo treba odšteti veliko denarja.

Epoxy tlaki so na voljo še v nekaterih drugih izvedbah. Pred izbiro moramo dobro poznati njihove prednosti, še bolj pa svoje potrebe.