Rostfrei dimnik se pogovorno uporablja za inox dimnik ali nerjaveči dimnik. Izraz rostfrei dimnik izhaja iz nemškega jezika, ki se je ustalil tako v pogovorni in tudi v strokovni rabi.

Inox dimniki so postavljeni tako, da vsebujejo rostfrei nerjaveče cevi. Te imajo najboljše karakteristike odpornosti in zanesljivosti. Dimniki iz nerjaveče jeklene pločevine se uporabljajo večinoma za obnovitev obstoječih dimnikov, ter pri gradnji novih objektov.

V praksi se je pokazalo, da je v večini primerov ob menjavi kurilne naprave potrebno obnoviti tudi dimnik. Pri izgorevanju prihaja do kondenzacije, kar lahko dimniku škodi – posebej pri ogrevanju z zemeljskim plinom in kurilnim oljem. Zelo pomembno je, da so inox dimniki temperaturno odporni, odporni proti koroziji ter dobro toplotno izolirani.

Vratca za dimnik

Vratca za dimnik, tuljave, Inox cevi, ventilator, pokrov … To je le nekaj pomembnejših delov, ki sestavljajo dimniški sistem v inox dimnikih.

Sem sodijo še plašči, priklop za peč, izolacija keramične in inox cevi, priklop za čistilna vratca – vratca za dimnik. Ta služijo za čiščenje dimnika in posege sanacije, krovna plošča, diletacijska rozeta, ognjeobstojno lepilo, negorljiva izolacijska plošča, keramični podstavek z izpustom kondenza, opcijski zračnik, navodilo za montažo, kapa in garancijska izjava in drugi šalotni izdelki.

Vratca za dimnik so torej obvezen del dimniškega sistema in so potrebna za zagotovitev vpogleda. Inox dimniki ga potrebujejo za dostop v cevi. To je potrebno pri rednem in obveznem čiščenju, ter vsakoletnem pregledu in ni stvar izbire. Morda se sliši ostro in obvezujoče, a je skrb za varnost in funkcionalnost dimne cevi in celotnega dimnika po zakonu dolžnost vsakega posameznika in je pravzaprav varnostno predpostavko v korist vsem. Samo dobro delujoč dimnik namreč zagotavlja dobro protipožarno varnost.

Vratca za dimnik vgradimo pri dnu dimnika, saj so obvezna, dobro pa je namestiti še ena, in sicer nekoliko višje, lahko v zgornjem delu stavbe ali na podstrešju stavbe. O tem, kje točno bodo najbolje opravljala svojo funkcijo, je pametno povprašati dimnikarja.