Kardani imajo različne lastnosti, saj so izdelani tako, da so primerni za točno določeno delovno moč. Pri nakupu kardana moramo to dobro vedeti, saj se bomo le tako lahko primerno posvetovali s prodajalcem, ki nam bo svetoval pri nakupu. Kardan, ki ima delovno moč med 30 in 75 HP, je primerne tudi za težje priključke. Najpogosteje bomo tak model srečali, ko bo na traktor priključena cisterna, vitli, freza ali mulčar. 

Kardani so pomembni tudi za namestitev nakladalk za seno. Ko se poleti pokosijo ogromni pašniki in se trava primerno posuši, jo je potrebo hitro spraviti, da bo primerna za živino čez zimske mesece. Brez ustrezne nakladalke, bi bilo delo na pokošenem travniku veliko bolj dolgotrajno in naporno. 

Kardani o odlični tudi za priključitev cepilcev, ki so izredno uporabni v gozdarstvu. Vse omenjene naprave lajšajo precej naporna dela, ki jih kmetje lahko uporabijo izključno zaradi tega, ker imajo doma kardan. Brez njega ne bi mogli uporabiti ničesar. 

Kardanski zglob povezuje toge dele

Kardanski zglob je najpogosteje uporabljen v gredi, ki prenaša rotacijsko gibanje. Tako je nujno potreben v kmetijski mehanizaciji, saj z ustreznim kardanski zglobom lahko na traktor priključimo različne priključke in naprave. 

Kardanski zglob je sestavljen iz tečajev, ki se nahajajo zelo skupaj in so med seboj usmerjeni pot kotom devetdesetih stopinj. Povezani so s prečno gredjo. Zgodovina kardanskega zgloba sega v antično preteklost, saj so že takrat ljudje ugotovili, da si z omenjeno naprav lahko zelo pomagajo. 

Kardanski zglob so z leti seveda neprestano dopolnjevali in ga naredili vedno bolj dovršenega. Dandanes imamo različne vrste kardanskih zglobov, ki jih lahko srečamo v različnih panogah in pri različnih napravah. V vsaki situaciji pa so ključnega pomena, saj brez tega prekrasnega mehanizma ne bi bilo mogoče opravljati tudi nekaterih precej osnovnih funkcij, ki so postale v kmetijstvu samoumevne.