Izbira toplotne črpalke je lahko precej nehvaležna, saj imamo na voljo več opcij, ki se med seboj tudi precej razlikujejo, tako po ceni kot po drugih lastnostih. Vse niti ne pridejo vedno v poštev, gotovo pa odločitev ne bo enostavna. Katero črpalko izbrati? To je odvisno od potreb gospodinjstva, pa tudi od okoliščin, ki morda ne dopuščajo izbire kakšnih izvedb.

Toplotne črpalke zrak voda

Najlažje dostopen vir energije za ogrevanje vode je zrak. Brez težav ga črpamo iz okolja in uporabimo za ogrevanje, zato so toplotne črpalke zrak voda tudi najcenejše in najlažje za vgradnjo. So podobne kot klimatske naprave, pravzaprav delujejo na istem principu. Toplotna črpalka ima notranjo enoto in zunanjo enoto, notranja je nato povezana s preostankom ogrevalnega sistema. Toplotne črpalke zrak voda veljajo za enostavne in ugodne, niso pa najbolj zmogljive – v mrzlih zimskih dneh iz okoliškega zraka morda ne bo možno pridobiti dovolj energije za učinkovito ogrevanje stanovanjskih prostorov. Vseeno so takšne črpalke priljubljena izbira, še posebej seveda v nekoliko toplejših podnebjih.

Toplotna črpalka zemlja voda

Več energije zadržuje zemlja, ki jo lahko preko celega leta izkoriščamo kot vir energije za ogrevanje stanovanja. To omogoča toplotna črpalka zemlja voda, ki je idealna izbira v mnogih primerih. Potrebujemo sicer zadostno površino, ki jo lahko opremimo s kolektorji. Kolektorji se namestijo dober meter pod površje zemlje, zato zahteva toplotna črpalka zemlja voda nekaj več dela in določeno investicijo pri vgradnji, seveda pa zahteva tudi ustrezne pogoje, ki pridobivanje energije iz zemlje sploh omogočajo. A če imamo to možnost, je toplotna črpalka zemlja voda v večini primerov kar najboljša izbira. Predstavlja namreč odličen kompromis med ugodno ceno in enostavno vgradnjo, ki jo ponujajo toplotne črpalke zemlja zrak, ter neprekosljivo zmogljivostjo, ki je značilna za toplotne črpalke voda voda, ki pa so bistveno zahtevnejše za vgradnjo.