Napihnjenost je težava, s katero se spoprijema ogromno ljudi. Lahko se pojavi po večjem obroku, če si privoščite hitro večerjo, popijete alkohol ali pa na primer uživate določena zdravila. Napihnjenost se pojavi takrat, ko so naša prebavila napolnjena z zrakom in plinom, večina ljudi pa ta pojav opisuje kot občutek oteklega trebuha, polnosti, lahko tudi bolečin in slabega počutja. Prav nič čudnega ni, da napihnjenost spremljajo tudi prekomerni vetrovi.

Zakaj se pojavi napihnjenost?

Razlog za napihnjenost se največkrat skriva v netoleranci na določeno živilo, predvsem na mlečne izdelke ali na gluten v žitih. Če je vzrok takšen tudi pri vas, vam svetujemo, da se teh živil izogibate. Krivec za napihnjenost je lahko tudi žveplo, ki je prisotno v zelju, ohrovtu, brokoliju ter drugih kapusnicah. Svetujemo vam, da takšno vrsto zelenjave pred zaužitjem termično obdelate, saj bo tako lažje prebavljiva.
Prav zanimivo je dejstvo, da lahko svoj lonček k napihnjenosti prispevajo tudi probiotična živila. Pri tem seveda govorimo o kislem zelju in na primer kefirju. Vzrok se lahko skriva še v kalorično prevelikem obroku, lahko pa je tudi kombinacija živil takšna, da nam ne ustreza. Lahko se zgodi, da med hranjenjem “pojemo” preveč zraka. Napihnjenost je lahko tudi posledica sindroma razdražljivega črevesja.

Nekaj super nasvetov za zmanjševanje napihnjenosti

  • Svetujemo vam, da pri pitju pijač ne uporabljate slamice.
  • Čez dan se prehranjujte redno, uživajte več obrokov.
  • Izogibajte se prekomernemu uživanju kofeina, sladkih pijač, alkohola ter mastne hitre prehrane.
  • Jejte počasi in premišljeno, vsak grižljaj dobro prežvečite. S prehitrim goltanjem hrane pogoltnete tudi veliko zraka.
  • Pazite na to, da ne boste pojedli preveč sadja.
  • Napihnjenost boste odpravili tudi tako, da se boste izogibali mrzlim testeninam, krompirju in čičeriki.
  • Na dan si privoščite pet porcij zelenjave.
  • Priporočamo pitje pepermintovega čaja.

Na koncu naj napišemo še to, da se človek od človeka precej razlikuje. Kar bo delovalo pri enemu, morda sploh ne bo imelo vpliva na drugega. Če vas pesti napihnjenost, dobro opazujte svoje telo ter ugotovite, kako reagira na določeno hrano. Tako boste zagotovo našli pravo rešitev zase.