Vsi tisti, ki so se nekoč ukvarjali s prenovo ali izgradnjo doma, mogoče pa nas samo zelo zanima notranje oblikovanje, vedo kaj je to parket in tudi vedo kako je lahko proces polaganja parketa zamuden, še posebej če nimamo že vnaprej vsega popolno pripravljenega in imamo v hiši mogoče tudi kaj bolj zanimivega, kot samo pravokotne sobe z vrati. Prav tako se pojavlja težnja po tem, da kar naredimo tako rekoč masovno, torej še bolj odporno in permanentno kot bi to lahko dosegel klasični parket. Skoraj da vsaka naloga, ki jo parket mora izpopolnjevati je bila optimizirana v produktu, ki se imenuje gotov parket.

Kar je v bistvu gotov parket je to, da vzamemo proces polaganja parketa in ga naredimo hitrejšega tako, da ta poteka tako, da dvoslojni gotov paket lepimo direktno na tla, kjer želimo položiti parket. To lahko naredimo tudi, če se gre za prostor, ki ga ogrevamo s talnim ogrevanjem, saj je gotov parket prilagojen na uporabo s tem sistemom. Klasični parket se razlikuje od tega kar je gotov parket po nekaj ključnih razlikah, tu se gre predvsem za to, kako ga polagamo. Ko polagamo klasični parket se ta lepi na vnaprej pripravljeno podlago, ki mora prav tako biti položena v prostoru, še preden sploh prinesemo na plano parket.

Od tega se gotov parket razlikuje po tem, da ima spodnjo plast, ki bi jo po navadi morali dodatno namestiti pri klasičnem parketu že vgrajeno skupaj v spodnjem sloju pod dekorativno oblogo, ki se nahaja nad njo. Tako lahko hkrati položimo parket in podlogo, kar bi v primeru, da smo se odločili za klasično polaganje parketa morali narediti posebej. Ko je parket položen pa ga moramo še vzdrževati, najbolje je, če ga na vsake toliko časa naoljimo včasih pa tudi obrusimo.