Vhodna vrata opravljajo različne pomembne naloge, ki jih lahko zaupamo le kakovostni in zanesljivi opremi. Ker pa pri opremljanju stanovanja pazimo tudi na ceno, moramo običajno poiskati ustrezen kompromis. Veliko je odvisno od objekta in okolja – za stanovanjski blok pridejo recimo v poštev blokovska vhodna vrata, medtem ko za posamezne enote lahko uporabimo enostavnejše izvedbe vhodnih vrat. V vsakem primeru moramo nasloviti specifične zahteve, ki jih imamo pri izbiri takšnih vrat.

Blokovska vhodna vrata postavljajo različne izzive. Razmejujejo stanovanjski objekt od okolice, s tem pa imajo pomembno nalogo pri omejevanju nepooblaščenega dostopa. Nepovabljene goste morajo zanesljivo odsloviti, po potrebi tudi s pomočjo vzdržljivega protivlomnega sistema. Poleg tega želimo imeti vhod v stanovanjski blok verjetno stalno pod nadzorom, stanovalcem pa želimo zagotoviti možnost oddaljenega odklepanja vrat. Tako so blokovska vhodna vrata pogosto opremljena z naprednimi sistemi za upravljanje na daljavo, kar nadgrajuje ključe, čipe, kartice in druge rešitve za direktno odklepanje.

Glede na naše zahteve pridejo lahko v poštev različna blokovska vhodna vrata. Običajno se odločamo za kovinska vrata, predvsem tista, izdelana iz zlitin aluminija. Na voljo pa so tudi mnoge druge opcije. Tudi za stanovanjske bloke pridejo recimo v poštev PVC vrata, ki imajo zelo prepričljivo razmerje med kakovostjo in ceno. Poleg tega so PVC vrata zelo prilagodljiva in jih lahko prilagodimo potrebam uporabnikov v stanovanjskem bloku. Če k temu dodamo še ugodno ceno, dobimo zelo pestro zbirko privlačnih odlik. Res pa je, da PVC vrata praviloma niso tako vzdržljiva kot kovinska vrata. Pri izdelavi vhodnih vrat se PVC sicer kombinira z jeklenimi elementi za vzdržljivost in protivlomno zaščito, a vseeno lahko pričakujemo, da bodo PVC vrata prej pokazala znake starosti in obrabe, še posebej če bodo izpostavljena stalnim obremenitvam. 

Vhodna vrata je treba izbrati zelo premišljeno. V poštev pridejo različne odlike, ki bodo bolj ali manj relevantne glede na okoliščine in specifične zahteve.