Za marsikoga predstavljajo vrhunec kulinaričnega ustvarjanja prav sladice, ki dajo že na prvi pogled dobro vedeti, kako okusne so. A da bi ta učinek dosegli, morajo slaščičarji veliko pozornosti posvetiti tudi privlačni predstavitvi svoje specialitete. Nekaj pomoči ponuja prilagojena slaščičarska oprema, tudi nekateri povsem enostavni pripomočki, ki pomagajo dodati piko na i slaščičarskim umetninam.

En izmed pripomočkov, na katere bolj redko pomislimo, ko govorimo o slaščičarjih, so podstavki za torte. Ti so v pogosti uporabi v vsaki slaščičarni, pa tudi v drugih okoljih. So nepogrešljivi za privlačno predstavitev tort, seveda pa imajo podstavki za torte še druge pomembne funkcije, predvsem to, da omogočajo enostavno prestavljanje tort in tudi postrežbo. Smiselno je torej izbiri podstavkov posvetiti dovolj pozornosti. Seveda bodo v nekaterih primerih čisto v redu tudi najcenejši izdelki, pogosto pa imajo bolj umetelni podstavki za torte bistveno višjo vrednost, ki z lahkoto upraviči tudi nekoliko višjo ceno. Nenazadnje je na trgu na voljo široka paleta tovrstnih izdelkov, med katerimi je možno izbirati, tako da ne gre le za odločitev za cenejšo ali dražjo varianto.

Poleg podstavkov bodo slaščičarski mojstri s pridom uporabljali še drugo manj opazno opremo, tudi nekatere naprave, ki jih v takšnem okolju morda ne bi pričakovali. Omenimo na primer vakumirni aparat, ki ga bolj povezujemo s spravilom ozimnice, a tudi v slaščičarni najde svoje mesto. Vakumiranje je namreč izvrstna rešitev za trajno shranjevanje sestavin in živil, ki jih ne moremo porabiti v celoti, pri tem pa se dober vakumirni aparat zelo izkaže. V resnih slaščičarnah pridejo seveda v poštev naprave, ki jih odlikujeta hitrost in enostavnost uporabe, za podlago pa služi splošna kakovost izdelka. Tako bodo sestavine vedno sveže, bistveno manj pa bo zavrženih živil, ki jih zaradi neustreznega shranjevanja ne bi mogli ohraniti v uporabnem stanju. Učinkovit vakumirni aparat je vsestranska pridobitev za vsak gostinski obrat, seveda pa tudi za domače kulinarične ustvarjalce.