V stanovanju uporabljamo različne materiale, ki pripomorejo h končni kakovosti bivanja. Pomembno je torej, da te zelo pozorno izberemo, saj lahko na ta način močno odločamo o izkušnji in občutku v prostoru. V mislih moramo imeti različne dejavnike, ki odločajo o tem, seveda pa ne smemo nikoli zanemariti funkcionalnosti, ki jih različni materiali prinašajo. Za zelo vsestranske se izkažejo ploščice, ki jih zato uporabljamo v različnih prostorih v stanovanju.

Kopalniške ploščice

Naravnost nepogrešljive so ploščice v kopalnici. Čeprav smo bili v kratkem obdobju v poznem 20. stoletju priča modnemu trendu, ki je narekoval uporabo mehkih talnih oblog tudi v kopalnici, se ploščice s svojimi značilnostmi bistveno bolje obnesejo. Kopalniške ploščice služijo v prvi vrsti zaščiti pred vlago oziroma mokroto. V prostoru, kjer se umivamo, se namreč hitro zgodi, da kakšna kaplja vode uide tudi na tla ali stene, relativna vlažnost zraka pa je v vsakem primeru visoka. Svoje naredi še kondenzacija, ki lahko omogoči pronicanje vode v nedostopne kotičke, kjer se pojavijo problemi. Kakovostne kopalniške ploščice so zato izrednega pomena, če ne želimo ogroziti tal in zidov v kopalnici.

Kuhinjske ploščice

Tudi keramične ploščice za kuhinjo so nepogrešljive, saj imajo podobno nalogo kot kopalniške ploščice, hkrati pa prevzamejo tudi nekaj dodatnega dela. V kuhinji imamo pogosto opravka z mastnimi madeži in drugimi nepredvidljivimi posledicami kuhanja, zato so keramične ploščice za kuhinjo vsekakor nujna zaščita. Veliko lažje jih počistimo kot zidove, zato se uporabljajo pretežno stenske ploščice. Tudi po tleh jih lahko damo, čeprav v kuhinjah večinoma najdemo druge talne obloge. So pa keramične ploščice za kuhinjo na voljo v različnih izvedbah, tako da je vsekakor možno najti pravo rešitev za vsako stanovanje.

Drugi prostori

Ploščice se uporabljajo še v drugih stanovanjskih prostorih. Omenimo predsobe in hodnike, tam je pomembno, da lahko tla enostavno očistimo.