Ste zaposleni v podjetju in iščete nasvete o napredovanju, pogajanju za plačo ali pa si želite odpreti svoje lastno podjetje? Tukaj vam lahko ponudimo nasvete o naštetem, pa tudi kako biti najboljši direktor in kako skrbeti za svoje delavce.

načrtovanje podjetja

4 nasveti za postavitev svojega podjetja

  1. Ustvarite koncept: najprej se morate odločiti o nekem konceptu, produktu ali storitvi, ki jo želite ponuditi in ki vam bo prinesla reden dobiček. Sliši se lahko, vendar ravno prvi korak večini predstavlja največji problem. Sestaviti morate načrt, ki bo vključeval vso vaše znanje, in izkoristil vse vaše izkušnje in zmožnosti za najboljši izkupiček. Ko se odločite o okvirni ideji pa začnite z raziskavo trga, da spoznate konkurenco in se podučite, kako so začela druga podjetja.
  2. Ustvarite poslovni načrt: raziskave dokazujejo, da je največ novih podjetij propadlo ravno zaradi slabo zastavljenega poslovnega načrta. Najbolj pomembno je, da zastavite dober načrt, saj bo to vaš zemljevid, pomagal bo vam pri uresničitvi zadanih nalog, hkrati pa bo tudi vašim investitorjem pokazal, kakšni so vaši nameni. Vključevati mora vašo misijo, povzetek za poslovodstvo, predstavitev storitev in produktov, ki jih ponujate, ciljne trge in publiko, tržni načrt, analize industrije in konkurentov in različne priloge.
  3. Načrtujte obseg vašega budgeta: brez določenega budgeta lahko vaše podjetje riskira hitri propad, saj lahko porabite več denarja, kot ga zaslužite ali pa ga ne vlagate dovolj v razvoj in napredek. Predlagamo, da naredite raziskavo industrije, kaj potrebujete in budget preverite periodično.
  4. Mislite na prihodnost: skoraj tri izmed štirih podjetij po dveh letih več ne obratujejo, zato je potrebno, da svoje podjetje pripravite na rast in osvajanje novih izzivov. Pripraviti se morate, da skupaj z rastjo podjetja pride tudi selitev pisarn, potrebno pa je, da se pripravite tudi na druge večje trge in nove stranke.