Na kakovost spanca vpliva ogromno dejavnikov, ki jih ne moremo vedno povsem prilagajati. Lahko poskrbimo predvsem za to, da imamo lepo urejeno in udobno posteljo, za kar v veliki meri skrbi tudi posteljnina. A pri tej opremi se spet srečamo z zahtevnimi odločitvami, saj izbiramo med številnimi modeli in variantami. Izkaže se namreč, da ni takšnih izdelkov, ki bi ustrezali prav vsakomur. Tudi pri posteljnini je pomemben okus vsakega posameznika, to pa je še bolj izrazito pri ležiščih in pri vzglavnikih. Potrebujemo opremo, ki nam povsem odgovarja, le tako bomo lahko udobno in mirno spali.

To pomeni, da se ne moremo vedno zanašati na kakšne nasvete. Seveda lahko upoštevamo splošne smernice, ki narekujejo izbiro udobnih naravnih materialov in posteljnine v ustrezni velikosti glede na naše ležišče. A kaj lahko se izkaže, da takšna priporočila ne bodo zares odpravila vseh težav, ki jih imamo pri spanju. Prav tako se lahko izkaže, da bomo najbolje spali s kakšno opremo, ki se sicer ne priporoča. Nekateri na primer spijo brez vzglavnika, mnogi pa prisegajo prav na visok in trd vzglavnik. Enako nam tudi posteljnina nudi več različnih možnosti, ki se jih splača raziskati.

Posteljnina nam v različnih variacijah ponuja ogromno izbire

Posteljnina v skladu s priporočili

Vsekakor je pametno poznati splošne smernice, ki nam lahko olajšajo izbiro in nakup posteljnine. Tu imamo na voljo različne izdelke, ki so bolj ali manj prilagojeni aktualnim priporočilom. Pomembno pa je, da pomislimo tudi na določene specifike, ki veljajo v naši dotični situaciji.

Tako moramo recimo izbrati posteljnino, ki ustreza velikosti našega ležišča. To ni nujno enostavna naloga, saj dimenzije niso vedno skladne med različnimi kosi opreme. Posteljnina 200×200 na primer ustreza francoskim posteljam, čeprav je ležišče v teh merah značilno za zakonske postelje. Razlikovati moramo med dimenzijami ležišča in jogi rjuhe ter dimenzijami posteljnine in odej.

Nato se osredotočimo na materiale, iz katerih je posteljnina izdelana. Ti imajo zelo velik vpliv na udobje in kakovost spanca. Splošno priporočilo je izbira naravnih materialov, predvsem bombaža. Ta material je cenovno ugoden in enostavno dostopen, dobili bomo izjemno variacijo kompletov bombažne posteljnine. Na voljo je tudi bombažni saten, ki ima poseben občutek za dodatno udobje in luksuzen vtis. Posteljnini iz sintetičnih tkanin se izogibamo zato, ker ti materiali ne dihajo tako dobro, z njimi težko uravnavamo razmere v postelji in ne dosežemo udobja, ki ga pričakujemo.

Izbira ustrezne posteljnine je še posebej pomembna v primeru, da imamo z njo kakšne težave. To velja recimo za alergike in astmatike, ki posegajo po antialergijski opremi. Lahko imamo tudi občutljivo kožo in ne moremo biti stalno v stiku z grobimi materiali. Tak premislek zahteva pri izbiri tudi otroška posteljnina, kjer imamo spet nekatere posebne zahteve.

Otroška posteljnina mora biti posebej dobro prilagojena

Otroci so pogosto še zahtevnejši pri uporabi svoje opreme, tudi pri posteljnini je lahko tako. Pričakujemo lahko, da bomo sicer našli širok nabor kompletov otroške posteljnine, a ni nujno, da bodo vsi ustrezali svojemu namenu.

Spet moramo biti pozorni na nekatere osnovne lastnosti. Izbiramo komplete, ki odgovarjajo dimenzijam otroškega ležišča. Tu bo posteljnina 200×200 gotovo prevelika, iščemo komplete v dimenzijah 200×140 za običajno enojno posteljo ali pa manjše komplete, ki so posebej pripravljeni za otroška ležišča. 

 

Otroška posteljnina postavlja še nekatere posebne zahteve, ki jih moramo upoštevati

Nato pa se posebej posvetimo izbiri udobnih in prijetnih materialov, ki niso pregrobi za občutljivo otroško kožo. Tu imajo posebno vlogo tudi otroški vzglavniki oziroma prevleke, da ne obremenjujemo občutljive kože na obrazu. Prav tako pomislimo na protialergijsko zaščito, da otrok ne izpostavljamo alergenom. Tako otroški vzglavnik kot ležišče in posteljnino izbiramo v višjem kakovostnem razredu, da bomo lahko izkoristili vse odlike tovrstne opreme.

Na koncu pa si posebne pozornosti zasluži tudi izgled posteljnine. Nenazadnje ima otroška posteljnina pomembno dekorativno vlogo v otroški sobi. Oprema otroške sobe ne dopušča vedno kompromisov, zato dekorativno funkcijo morda nekoliko zanemarimo, pri posteljnini pa to lahko uspešno nadoknadimo.

Posteljnina in preostala oprema postelje

Za udobno spanje sama posteljnina seveda še ni dovolj, tudi če izberemo res kvaliteten komplet. Pravzaprav komplet posteljnine verjetno vključuje prevleko za vzglavnik in odejo, s tem nimamo kaj početi, če nimamo ustreznega vzglavnika oziroma odeje. Pravzaprav bomo lažje spali brez posteljnine kot pa brez ostale opreme na postelji. Tu mislimo predvsem na nujno opremo, torej na ležišče, vzglavnik in odejo, šele nato pridejo do izraza tudi rjuhe in prevleke.

Lahko pa se posteljnina dopolni še z nekaterimi drugimi elementi, ki so morda precej dobrodošli. En primer je recimo posteljno pregrinjalo, ki ima na postelji različne vloge. Ima precej opazno estetsko funkcijo, hkrati pa ponuja nekaj dodatne topline v hladnih zimskih nočeh. Včasih uporabljamo kakšne okrasne blazine in odeje, ki prav tako lahko nekaj prispevajo k udobju in toplini. Pomembno pa je predvsem to, da imamo skrbno izbrano in dobro prilagojeno osnovno opremo, šele potem si lahko privoščimo še izbiro raznih dodatkov, ki na kakovost spanca v končni fazi niti nimajo toliko vpliva.