Vodstvo podjetja pogosto izhaja iz področja dejavnosti, s katerim se podjetje pravzaprav ukvarja, posledično pa ni nujno, da se dobro spozna na upravljanje podjetja. Gre za zanimivo diskrepanco, ki je morda ne bi pričakovali, a se vseeno izkaže za zelo izrazito, še posebej v primeru, če pride pri upravljanju podjetja do težav. Takrat bodo potrebne rešitve, gotovo pa vsaj uporabno poslovno svetovanje, ki je tudi sicer zelo dobrodošla opcija za tiste, ki se soočajo z vodenjem podjetja, a se na to opravilo še ne spoznajo najbolje.

V primeru večjih težav pri upravljanju podjetja bo pametno nekatera opravila zaupati profesionalcem, ki se na to delo bolje spoznajo. Na voljo so različne rešitve, od že omenjenega svetovanja do celovitega prevzema upravljanja poslovanja, kar je pogosto najboljša opcija. Tako imenovani kontroling lahko povsem spremeni poslovanje podjetja, prinese pa tudi bistveno boljše rezultate. Ni nujno, da se takšni ukrepi izvajajo le v primeru težav, prav lahko pride kontroling prav tudi pri podjetjih, ki čisto v redu poslujejo, a bi rada pridobila še dodatno prednost pred konkurenco. Gre namreč za celovito analizo poslovanja, ki je uporabna v vsakem primeru. Kontroling ponuja številne prednosti, ki jih je pametno izkoristiti, morda že na začetku poslovne poti, lahko pa seveda tudi kasneje, ko postane upravljanje podjetja še bolj kompleksno.

V mnogih primerih pa bo dovolj že poslovno svetovanje. Pravzaprav gre za precej primerljive postopke, kot jih ima kontroling, le da v primeru svetovanja izvajalec nima neposrednega nadzora nad posameznimi aspekti delovanja podjetja. Poslovno svetovanje lahko vodi v enake odločitve in rešitve, a zahteva bistveno več dela in premisleka s strani vodstva podjetja. V nekaterih primerih je takšna rešitev vsekakor zelo zaželena, spet na primer pri vodenju novonastalega podjetja. Gotovo bo poslovno svetovanje še kako dobrodošlo za tiste, ki se prvič lotevajo upravljanja kompleksnega podjetja, a ne želijo vajeti povsem prepustiti drugim.