Virtualna resničnost postaja vse bolj prisotna v vsakdanu tistih, ki se radi posvečajo tehnološkim inovacijam, njene čare pa spoznavajo tudi navdušenci nad računalniškimi igrami in drugi uporabniki. Ena večjih ovir je le v tem, da očala za VR zahtevajo zmogljiv računalnik, ki lahko poganja virtualne vsebine.

Najboljšo izkušnjo v svetu virtualne resničnosti gotovo ponujajo gaming računalniki, ki s svojo zmogljivostjo brez težav poganjajo tudi zahtevnejše vsebine. Očala za VR imajo dva zaslona visoke ločljivosti, kar zahteva zmogljivo grafično kartico, kompleksne igre pa seveda terjajo tudi veliko procesorske moči in zadostno kapaciteto delovnega pomnilnika. Gaming računalniki dobro pokrivajo te potrebe, hkrati pa omogočajo enostavno nadgradnjo, če kakšna komponenta ne ustreza standardom, ki jih zahteva VR. Dodaten plus je gotovo tudi ta, da smo zelo prilagodljivi tako pri strojni kot pri programski opremi, tako da lahko gaming računalniki ponudijo odlično izkušnjo v svetu virtualne resničnosti.

Prenosniki za VR

Lahko za VR uporabljamo tudi prenosnik? Delu bodo kos le zmogljivo prenosniki, to so recimo ASUS prenosniki iz serije ROG ali kakšni drugi prilagojeni igričarski prenosniki. Seveda mnogi prenosni računalniki že imajo grafične kartice, ki so pripravljene na VR, a to še ne pomeni, da lahko ponudijo dobro izkušnjo. ASUS prenosniki višjega ranga s svojo zmogljivostjo konkurirajo namiznim računalnikom in lahko izpolnijo vse zahteve vsebin virtualne resničnosti.

Pri prenosnikih je treba paziti še na to, da imamo na razpolago ustrezne izhode, ki jih zahteva VR oprema. Potrebujemo recimo DisplayPort izhod ter USB 3.1 priključek. Igričarski ASUS prenosniki lahko ponudijo ustrezno konfiguracijo, ne moremo pa tega pričakovati kar od vsakega prenosnika.

Samostojne VR konzole

Z napredkom tehnologije se je razmahnila tudi ponudba samostojnih konzol, ki ne zahtevajo uporabe računalnika. Te so odlična rešitev za tiste, ki želijo biti neodvisni od računalnika ali pa nimajo dovolj zmogljive naprave, res pa je, da so konzole nekoliko bolj nerodne in ne ponujajo tako širokega nabora vsebin.