Ogrevalni sistem je vsekakor en izmed ključnih sistemov v stanovanju. V toplejšem delu leta to sicer ni tako očitno, a na ogrevanje se gotovo močno zanašamo v zimskem času, ko že kratkotrajni izpadi ali okvare povzročijo veliko nevšečnosti in morda celo nevarnost za stanovalce. Pametno je torej sistem redno vzdrževati in takoj odpraviti težave, ki se utegnejo pojaviti.

Vse je seveda odvisno od tega, kakšen sistem ogrevanja imamo. Servis peči pride na primer v poštev samo v sistemih, ki kot vir energije uporabljajo peč, prav tako bo treba pregledati hišni vodovod le v primeru, da se ogrevamo s toplovodnim sistemom. Najmanj težav gre pričakovati pri električnih sistemih, ki so že v izhodišču precej enostavno zasnovani, za nameček pa tudi pri dolgotrajnem delovanju ni kakšnih izrazitih kritičnih delov. V vsakem primeru je vzdrževanje seveda nadvse koristno, a nekateri sistemi zahtevajo več pozornosti, drugi pač manj.

V primeru težav je treba takoj ugotoviti, kateri element je problematičen. Če gre za težave z virom energije, bo verjetno potreben servis peči oziroma drugega vira, lahko pa da gre za težave z napeljavo, torej bo pozornosti deležen hišni vodovod oziroma toplovodni sistem ali pa električna napeljava. Čisto možno pa je, da nas na cedilu pustijo sami grelni elementi, torej radiatorji, paneli in drugi sorodni elementi.

Veliko težav z ogrevanjem lahko rešimo že s preventivo. Servis peči se na primer priporoča opravljati redno, saj določeni vzdrževalni posegi podaljšajo življenjsko dobo naprav in vnaprej odpravijo nekatere potencialne težave. Prav tako je smiselno vsake toliko časa pregledati hišni vodovod, ne le zaradi ogrevanja. Običajno gre sicer za ločene sisteme, a vsekakor si pozornosti zaslužijo vsi sistemi v stanovanju.

Če do težav vseeno pride, pa ne smemo oglašati z iskanjem strokovnjaka, ki bo uspel sistem popraviti. Če se popravil lotevamo sami, bomo morda stanje samo poslabšali.