Da bi si košnjo trave kar se da poenostavili, se lahko poslužimo različnih pripomočkov, ki so prilagojeni prav temu delu. Ker pa imamo na razpolago tako širok spekter opreme, se moramo premišljeno odločiti za izdelke, ki se bodo pri uporabi dejansko najbolje izkazali.

Najprej se vprašamo po tem, kako zmogljivo napravo potrebujemo in kako veliki površini se bomo posvečali. Zahtevnejši uporabniki bodo izbrali vrtni traktor, ki je kot nalašč za obdelavo večjih površin. To sicer velja za urejene zelenice, ki jih želimo le vzdrževati v idealni formi. Vrtni traktor je tako uporaben za košnjo urejenih vrtov in drugih večjih zelenic, tudi športnih igrišč, ni pa tako zanesljiv na površinah z višjo travo ali podrastjo. Napredni traktorji so zelo zmogljivi, a glavna prednost tovrstne opreme je gotovo v tem, da košnjo trave močno poenostavi – uživamo v popolnem udobju, odličen rezultat pa je zagotovljen. Ravno zato je vrtni traktor priljubljena izbira različnih uporabnikov, tudi tistih, ki sicer nimajo opravka z zelo veliko površino. Tudi pri košnji okoli hiše se namreč takšna naprava izkaže za zelo uporabno, navsezadnje nam poleg košnje pomaga še z mnogimi drugimi funkcijami.

Vseeno pa se bo manjšim površinam bolje posvetiti s kakšnim drugim orodjem, morda celo z ročnimi pripomočki. Takšna je recimo motorna kosa, ki je lahko na manjših površinah izredno učinkovita. Omogoča nam namreč košnjo okoli raznih ovir, ki so ob hiši dokaj pogoste. Brez težav dosežemo vsak kotiček, povsod pa bo motorna kosa brezhibno opravila svojo nalogo. Sodobne kose so pripravljene tudi na kakšne večje izzive, na primer gosto podrast, tako da gre za opremo, ki bo v veliko pomoč tudi pri čiščenju zaraslih površin. Seveda pa je motorna kosa spet najbolj primerna za urejene površine, kjer že vnaprej točno vemo, s kakšnimi izzivi se bomo srečali.