No naslova ni treba preveč dobesedno jemati, ampak nihče ne more zanikati tega, da zunanja drsna vrata postavljajo jasno mejo med tem kar je naše privatno ozemlje in med tem kar je javno, oziroma tisto, kar vodi do naše posesti.

Velikokrat vidimo zunanja drsna vrata kot arhitekturni element pri nekoliko večjih stavbah, po navadi samostojnih hišah, katerih lastniki so nekoliko premožnejši, torej imajo sredstva, da primerno uredijo tudi okolico svoje hiše in vrt. To pa ne pomeni, da so zunanja drsna vrata nekaj, kar si lahko privoščijo samo tisti, ki imajo nekoliko več pod palcem, ravno obratno! Po navadi imajo ravno tisti, ki stanujejo v strnjenih naseljih, ki so polna enostanovanjskih hiš, potrebo po večji zasebnosti, ki jo lahko dosežemo prav s tem, da ločimo svoj prostor od drugih tako da uporabimo na meji svoje parcele ograjo – zeleno ali leseno oziroma kovinsko, ter poskrbimo, da imamo lahek dostop do notranjosti s ceste tako, da uporabimo zunanja drsna vrata.

Vrtna vrata se uporabljajo za zasebnost na drugi strani, daleč od cest

Vsakdo, ki je urejal vrtove ve, da so vrtna vrata ravno tako pomemben element vrta kot vse ostalo rastlinje, saj moramo dobro vedeti, kako bodo rastline z leti sodelovale z infrastrukturo, ki jo namestimo na vrt in vrtna vrata so dober primer tega, namreč veliko ljudi se odloči, da bodo okoli vrtnih vrat posadili živo mejo, torej moramo uporabiti vrtna vrata, ki so prilagojena na to, kako bodo okoliške rastline razraščene, kako visoko bodo zrasle in predvsem nas zanima tudi njihova barva, če cvetijo z velikimi opaznimi cvetovi.

Vrtna vrata po navadi nastopajo v nevtralnih barvah, ki niso vpadljive, ampak se zlijejo z okolico in so skoraj da neopazna na vrtu, ampak vseeno služijo kot meja med vrtom in svetom.